Vojenský cintorín z prvej svetovej vojny sa dočkal rekonštrukcie

15.09.2008 Medzilaborce

Ňagov 15. septembra (TASR) - Pozostatky zanedbaného vojenského cintorína z prvej svetovej vojny v Ňagove v Medzilaboreckom okrese prešli v uplynulých dňoch rekonštrukciou.
Pod vyčistenie a kompletnú úpravu miesta posledného odpočinku sa podpísali členovia a priatelia Klubu vojenskej histórie Beskydy Humenné v spolupráci s Obecným úradom v Ňagove. \"Myšlienka rekonštrukcie cintorína sa začala realizovať už na jar tohto roku. Práve vtedy došlo k prvému stretnutiu medzi členmi nášho klubu a starostom obce Ňagov Sergejom Smetankom, \" uviedol dnes pre TASR Martin Drobňák. Dodal, že obe strany našli veľmi rýchlo spoločnú reč, a tak nič nebránilo začatiu príprav na rekonštrukciu vtedy už takmer zaniknutého vojenského cintorína.
Na vojenskom cintoríne nachádzajúcom sa na konci obce asi dvesto metrov od cesty v smere na Vyravu boli hrobové polia len minimálne viditeľné. Badateľné boli zvyšky kamenného podstavca pre centrálny drevený kríž. Aj preto bolo nutné získať archívne materiály s údajmi o vojenskom cintoríne, najmä nákres so zaznačenou polohou hrobových polí. Za týmto účelom členovia Klubu vojenskej histórie Beskydy najmä z materiálov získaných vo Vojenskom historickom archíve v Bratislave vypracovali komplexnú správu o stave vojenského cintorína, aby podoba cintorína po zrekonštruovaní čo najviac korešpondovala s podobou, ktorú mal po vybudovaní v roku 1917.
 

Vyberte región